Fjernelse af Cryptolocker ransomware – Få et overblik

Hvad er en Cryptolock?

Cryptolock er en virus hvor der kræves en løsesum for at få tilgang til dine filer, heraf det engelske navn “ransomware”. Virussen krypterer en lang række af dine filer, hvorefter bagmændene kræver penge for at levere krypteringsnøglen.

Hvordan bliver min computer inficeret med en cryptolock?

Langt størstedelen af de tilfælde der ses herhjemme skyldes, at man har åbnet en fil som har eksekveret virussen. I Danmark er en stor del af Cryptolock-angreb sket ved at der er blevet send falske mails i PostNords navn, hvor størstedelen er blevet afsendt omkring det tidspunkt man skulle modtage en pakke – desværre ret snedigt og ganske effektivt. Windows-computere kan rammes, mens der ikke er set nogle tilfælde på Macs.

Skal jeg betale eller ej?

Et af de sværeste spørgsmål i relation til Cryptolockers er om du skal betale løsesummen. Du skal gøre op med dig selv om du er villig til at miste indholdet af filerne. Rigspolitiet har en hel klar anbefaling om at man IKKE skal udbetale nogen form for løsesum. Dette kan i nogle tilfælde dog være lettere sagt end gjort, da ens data kan være afgørende for at holde en forretning kørende, hvorved omkostningen ikke står mål med hvad det vil koste at betale en løsesum.

Fjernelse af Cryptolocker – Hvad kan jeg gøre?

Løsning 1: Fjernelse og eventuel dekryptering

Den bedste løsning for ikke at honorere hackerne, er at fjerne virussen og prøve at dekryptere sine filer. Fjernelse af virussen kan de fleste anerkendte anti-virus programmer håndtere, mens det er meget sværere at fjerne dekrypteringen. Det har i nogle tilfælde vist sig muligt at dekryptere indholdet, men langt de fleste gange vil det ikke lykkedes.
Såfremt du har adgang til en backup af tidligere dato end hvor du er blevet inficeret, vil du kunne genoprette data. Hvis dette ikke er tilfældet, kan den eneste løsning være at betale sig fri af krypteringen.

Løsning 2: Fjernelse ved betaling

Dette er ikke en ideel løsning og vi anbefaler løsning nr. 1.